Dinsdag 16 januari 2018

VPRO stimuleert energiedebat met interactieve thriller

Onder de titel Energy Risk zond de VPRO maandag een documentaire uit in de serie Tegenlicht. Het thema van de uitzending is: ‘Als we niet opletten hebben we binnen twintig jaar onze voorraad fossiele brandstoffen er doorheen gejaagd. Is Europa op tijd klaar voor een onafhankelijk en schoon alternatief?’

Op de vernieuwde website van Tegenlicht is veel aanvullende informatie te vinden in zo’n 80 achtergrondartikelen. Tegenlicht interviewde voor de uitzending wereldwijd specialisten op het terrein van energievoorziening. Gelijktijdig lanceerde het crossmediale productiebedrijf Submarine uit Amsterdam op internet Collapsus, de Energy Risk Thriller. Het is een ‘interactieve energie thriller’, bestaande uit animatie, film en game-elementen.

De documentaire en de interactieve thriller nemen de kijker mee in de wereldwijde geopolitieke conflicten die een energiecrisis kunnen ontketenen. In de Tegenlicht-uitzending wordt de kijker geconfronteerd met de gevolgen in de toekomst. Online kan de kijker die beleven door zelf in de nabije toekomst te stappen aan de hand van de fictieve personages Vera (journalist), haar moeder Marianne (Europarlementariër),  de Chinees Chen, de Iraanse broers Amir en Ali, de Texaan Jack, de Russische Helena en de Braziliaanse Esperanca. Met hen kan de kijker zoeken naar de oplossing voor de energiecrisis en te ervaren welke risico’s er worden genomen, wie de bondgenoten zijn en welke deskundigen geloofwaardig zijn.

De VPRO heeft met deze coproductie online een nieuwe vorm van verhalen vertellen gelanceerd. Hiermee wil de omroep een bijdrage leveren aan het energiedebat.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen