VPRO host ook mirror van Wikileaks
dinsdag 16 januari 2018

VPRO host ook mirror van Wikileaks

vproDe VPRO steunt Wikileaks en heeft besloten om ook een mirror van de klokkenluiderssite te hosten. De reden is simpel: hoe meer kopieën er online staan, des te moeilijker is het om de informatie die Wikileaks aanbiedt uit de lucht te halen.

Hiermee wil VPRO laten zien voorstander te zijn van het recht op informatievrijheid. Als Wikileaks uit de lucht gaat zal dat een groot verlies zijn voor de persvrijheid en de vrijheid op het web. De VPRO wil benadrukken dat het aanbieden van deze informatie juist een taak is van de publieke omroep: de bevolking van relevante informatie voorzien.

De mirror is te vinden op deze plek. Eerder heeft de publieke omroep PowNed de Wikileaks al online gezet. CDA-Kamerlid Ank Bijleveld vond dat niet horen bij het takenpakket van een publieke omroep. De minister van OCW, Marja van Bijsterveldt, laat in antwoord op die stelling van haar CDA-partijgenoot weten niet bevoegd te zijn om PowNed te verbieden de site op zijn servers te hosten. “Die bevoegdheid ligt bij het Commissariaat voor de Media”, aldus de minister. Maar het Commissariaat laat weten niets te kunnen doen en verwijst naar het OM.

Over de strafbaarheid om een Wikileaks-mirror op te zetten heeft ict-jurist Arnoud Engelfriet een blogbericht geschreven: “Het juridisch risico zit hem in het feit dat de informatie van Wikileaks gelekte Amerikaanse staatsgeheimen lijkt te bevatten. Het is strafbaar om staatsgeheimen van Nederland of haar bondgenoten te verspreiden, zo staat in artikel 98 van het Wetboek van Strafrecht.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen