Dinsdag 16 januari 2018

RTL laat videobeelden VI Oranje van YouTube halen

RTL Nederland heeft internetdienst YouTube opdracht gegeven om videobeelden van het programma VI Oranje van internet te verwijderen. Schending van de auteursrechten ligt hier ten grondslag aan. RTL Nederland heeft hierbij formeel het gelijk aan haar zijde.

Het gaat hier vooral om videobeelden die door de internetblog SigaarSnor op YouTube geplaatst zijn. Deze blog volgt al langere tijd de ontwikkelingen van Wilfred Genee, Johan Derksen en Rene van der Gijp in het programma Voetbal International, dat vanaf begin augustus weer bij RTL 7 te zien is, en tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika ook van VI Oranje. De naam van de internetblog SigaarSnor is ook gelinkt naar Johan Derksen. Tijdens de uitzendingen van VI Oranje werd ook enkele malen in de uitzending verwezen naar SigaarSnor.

“In de eerste plaats omdat de blokkade nogal rigoureus is en er niet vooraf contact is gezocht door RTL, maar ook omdat Voetbal International en VI Oranje (en daarmee RTL 7) hun succes juist voor een deel te danken hebben aan de online filmpjes. Op YouTube, internetfora en andere websites zijn de filmpjes veel besproken en ze zijn daarmee een goede (gratis) promotie voor de programma’s gebleken.”

Een woordvoerder van RTL laat weten dat de verwijdering met rechten te maken heeft. “RTL mag die beelden van de voetbalwedstrijden gebruiken van de NOS. We mogen die beelden 24 uur gebruiken en daarna verlopen de rechten. Dus ook op onze website rtlgemist.nl is VI Oranje niet te zien.”

Bron: TotaalTV/Broadcast Magazine

Bericht delen