Dinsdag 16 januari 2018

PowNed schiet WikiLeaks te hulp

Een bedrijf uit Zoetermeer en de publieke omroep PowNed hebben besloten om de website WikiLeaks, die steeds meer in het nauw raakt, te hulp te schieten. Intussen heeft Zweden een nieuw arrestatiebevel voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitgevaardigd. Assange zit momenteel ondergedoken.

Voor de derde keer heeft WikiLeaks een stortvloed documenten, afkomstig van en gericht aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het cybernetische heelal ingeslingerd. De verlegenheid is terecht groot. De site wikileaks.nl wordt in de lucht gehouden door provider e-Dot uit Zoetermeer. e-Dot is niet de host, maar verwijst slechts door.

Een soortgelijke actie heeft PowNed gedaan. De publieke omroep biedt de informatie aan, ‘uit sympathie’ voor WikiLeaks, door middel van een zogenoemde mirror site. Dit is een ‘kopie’ van WikiLeaks. Ook een Duitse en een Finse provider zijn WikiLeaks te hulp geschoten.

De geruchtmakende onthullingssite, die momenteel honderdduizenden documenten van Amerikaanse diplomaten publiceert, verloor eerder op de dag zijn gebruikelijke .org-adres bij Amerikaanse providers.

Bron: Elsevier/Broadcast Magazine

Bericht delen