Dinsdag 16 januari 2018

Potje videoclipfonds TAX voorlopig leeg

Muzikanten en clipmakers kunnen voorlopig geen beroep doen op subsidie van het TAX Mediafonds. Het clipfonds heeft zijn volledige budget voor dit jaar uitgegeven, zo werd dinsdag bekend. Clipmakers kunnen bij het fonds tot maximaal 30.000 euro subsidie per aanvraag krijgen, tot maximaal 250.000 euro per jaar. Of de subsidiepot volgend jaar weer gevuld wordt is zeer de vraag.

Het TAX-fonds moet nog afwachten welke gevolgen de grote bezuinigingen op cultuursubsidies hebben. Met het fonds werden onder meer clips van zZz, Aux Raus, Tim Knol, Flinke Namen en Krause mede bekostigd.

Uit een evaluatie blijkt dat betrokkenen unaniem pleiten voor voortzetting van het fonds: “Niemand die wij spraken wil stoppen”, melden onderzoekers Vinken en Van Kampen. “Maar na de complimenten werd bijna iedereen op aspecten wél kritisch en kwam met tips voor verbetering van de uitvoeringspraktijk.”

Kritisch werd vooral gekeken naar de actieve scouting door de commissie. Het TAX-fonds probeerde clipmakers en muzikanten aan elkaar te koppelen, maar is daar zelf niet helemaal tevreden over. Daarbij werd vooral gekeken naar grote, bekende artiesten. “Op het niveau van de ster zijn de belangen nog groter en gebeurt alles in een nog hoger tempo, dus wordt er minder risico genomen en geëxperimenteerd. De beeldmaker werd daarbij makkelijk ondergesneeuwd.”

Bron: 3VOOR12

Bericht delen