Dinsdag 16 januari 2018

Persbreidel Berlusconi omzeild via internet

In Italië is een succesvolle poging gedaan om de persbreidel van premier Silvio Berlusconi voor de publieke omroep RAI te omzeilen via internet en satelliet-tv. Vele honderdduizenden Italianen volgden een kritische actualiteitenrubriek die Berlusconi van het ‘gewone’ scherm had laten halen, via de nieuwe media.

Dat bleek vrijdag uit de kijkcijfers die Italiaanse media publiceerden. AnnoZero, een actualiteitenrubriek en talkshow gepresenteerd door de prominente journalist Michele Santoro, is het meest kritische programma dat onder Berlusconi is overgebleven op de RAI. Onder druk van de premier heeft de top van de RAI AnnoZero en andere politieke talkshows van het scherm gehaald in de aanloop naar de regionale verkiezingen zondag en maandag.

De ploeg van AnnoZero maakte donderdagavond in het linkse bolwerk Bologna toch een uitzending die werd doorgegeven via de internetsites van de twee grootste kranten van het land, Corriere della Sera en la Repubblica, en satellietkanalen als SKY (van Berlusconi’s aartsvijand Rupert Murdoch) en lokale zenders.

AnnoZero bereikte donderdagavond via satelliet-tv en lokale zenders een marktaandeel van 13 procent, aldus de kijkcijfers van vrijdag. Daarnaast bekeken alleen al via de site van de centrumlinkse krant la Repubblica 350.000 mensen de uitzending. Santoro noemde het omzeilen van de persbreidel via de nieuwe media een “aardbeving van stratosferische proporties”.

Berlusconi eiste na de uitzending dat het Italiaanse commissariaat voor de media sancties oplegt aan Santoro. Het Openbaar Ministerie op zijn beurt heeft een onderzoek naar Berlusconi geopend wegens machtsmisbruik vanwege zijn druk op de publieke omroep. De zakenman Berlusconi heeft al veel mediamacht doordat hij de meest bekeken commerciële tv-stations van het land bezit.

Bron: Brabants Dagblad

Bericht delen