Dinsdag 16 januari 2018

Overheid wil deel Uitzendinggemist overdag op slot

Als het aan de overheid ligt, gaat een deel van Uitzendinggemist.nl van de publieke omroep voor acht uur ‘s-avonds op slot. Programma’s met de classificatie twaalf jaar en ouder mogen voor die tijd niet op internet aangeboden worden.

Dat bevestigt de Rutger Fortuin, beleidsadviseur bij het Commissariaat voor de Media tegenover Tweakers.net. “De wet verplicht dat eigenlijk nu al.”

Op televisie houdt de Nederlandse Publieke Omroep zich al aan de regels die bedoeld zijn om kinderen te beschermen tegen beelden van geweld of seks. Maar op de websites van BNN en op Uitzendinggemist.nl is een programma als Spuiten en Slikken (voor boven de 16) nu nog overdag te bekijken.

Commerciële omroepen mogen programma’s waarschijnlijk gewoon vrij blijven aanbieden op internet, voor hen gelden andere regels. Websites zonder redactioneel toezicht zoals YouTube vallen ook niet onder de wet. Het Commissariaat gaat nog andere alternatieven onderzoeken en kijken hoe andere Europese landen de richtlijnen die afkomstig zijn van de EU toepassen op websites.

Bron: Tweakers.net / De Volkskrant

Bericht delen