Dinsdag 16 januari 2018

Mogelijk betalen voor Uitzending Gemist vanuit buitenland

Nederlanders in het buitenland moeten in de toekomst mogelijk gaan betalen voor het bekijken van bepaalde programma’s via Uitzending Gemist. Voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is het ondoenlijk om voor elk programma alle online rechten in te kopen. De NPO onderzoekt of betaling een mogelijkheid is om programma’s die nu niet buiten Nederland te bekijken zijn, toch te kunnen aanbieden voor expats en emigranten.

Uitzending Gemist is populair bij Nederlanders in het buitenland. In totaal worden er gemiddeld 14 miljoen video’s per maand bekeken waarvan ongeveer 6 procent vanuit het buitenland. Een groot deel van de programma’s die op Uitzending Gemist staan, is ook te zien als je niet in Nederland bent, zoals het NOS Journaal.

Toch verschijnt nu en dan een melding dat een programma niet bekeken mag worden, omdat de kijker zich buiten de landsgrenzen bevindt. Op basis van je IP-adres wordt dit gecontroleerd. “Dit heeft allemaal te maken met de rechten”, vertelt Egon Verharen, hoofd Research & Development van de NPO.

“De rechtenmodellen werken op basis van een geografisch gebied”, vervolgt Verharen. Het feit dat het alleen om Nederlanders in het buitenland gaat en niet de rest van de wereldbevolking, maakt niets uit. Het uitgangspunt is geografisch en daarom is het vaak te duur voor de omroepen om rechten voor de hele wereld te kopen. “Dit komt voort uit de televisiewereld waarbij de landsgrenzen ook de grenzen van de markt zijn.”

Bron: Wereldomroep/Broadcast Magazine

Bericht delen