Dinsdag 16 januari 2018

IOC dwingt NOS tot geoblocking

De NOS bezit alleen de rechten voor het uitzenden van de beelden van de Olympische Spelen binnen Nederland. Dit geldt zowel voor televisie als voor internet. De website van de NOS is wel toegankelijk buiten de landsgrenzen, maar de video’s en livestreams kunnen buiten Nederland niet worden afgespeeld.

Het Hoofd nieuwe media van de NOS, Roeland Stekelenburg, licht de situatie toe. “Dat is geen keuze van ons, maar een keiharde contractuele verplichting aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Wij schermen de beelden af door middel van ‘geoblocking’, een systeem waarbij we controleren vanaf welk IP-adres een gebruiker ons bezoekt. Elke computer heeft een uniek IP-adres en we weten welke IP-adressen binnen Nederland beschikbaar zijn.”

Het IOC ziet zeer streng toe op naleving van de verplichting tot geoblocking. De Olympische website van de Deense televisie is vorige week bijvoorbeeld uit de lucht gehaald omdat de videostreams niet goed waren afgeschermd.

De redenering daarachter is dat bijvoorbeeld de Amerikaanse televisiezender NBC vele honderden miljoenen dollars heeft betaald voor de exclusieve televisierechten van de Olympische Spelen. Als de NOS (of andere zenders) streams aanbiedt die ook in de VS te bekijken zijn, concurreert de omroep met NBC die nu juist heel veel geld heeft betaald.

Stekelenburg vervolgt: “Omdat het NOS Journaal natuurlijk ook beelden laat zien van de Olympische Spelen (zeker als Nederlanders medailles winnen), moeten wij volgens ons contract met het IOC ook deze Journaals voorzien van geoblocking. Omdat heel veel Nederlanders in het buitenland online naar het NOS Journaal kijken, hebben we er voor gekozen dat niet te doen, maar te kiezen voor een andere oplossing: wij laten de Olympische beelden in het Journaal ‘blocken’ door een speciale medewerker. Daardoor blijven op onze eigen website de NOS Journaals ook vanuit het buitenland op te vragen.”

Bron: Broadcast Magazine/NOS Weblogs

Bericht delen