Dinsdag 16 januari 2018

GeenStijl verliest rechtszaak om video

GeenStijl is door de rechtbank in Amsterdam op de vingers getikt over het plaatsen van een filmpje met een dronken studente. Het weblog moet haar een schadevergoeding betalen. ‘Naming and shaming’ is een populaire activiteit op internet, maar het gebeurt niet vaak dat mensen die voor gek worden gezet juridische stappen ondernemen.

”Het is een dappere zet van dat meisje om het op te nemen tegen GeenStijl. Iedereen weet dat wie dat probeert doorgaans nog meer aan de digitale schandpaal wordt genageld,” zegt Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat gespecialiseerd in onder andere mediarecht, auteursrecht en internetzaken. Zijn kantoor is niet betrokken bij dit geschil.

Het twee minuten durende, twee jaar oude, filmpje kwam vorig jaar in bezit van GeenStijl. ”Hé jongen, ik hoef helemaal niet te kotsen. Ik ben de voorzitter en jij moet mij majesteit noemen”. Dat zei een dronken rechtenstudente, op een stoep in de Leidsedwarsstraat naast een plasje door haar geproduceerd braaksel, tegen een jongen met een camera die voor haar stond.

De rechtbank in Amsterdam heeft vastgesteld dat GeenStijl fout zat door het filmpje tot twee keer toe te plaatsen. Uiteraard voorzien van de welbekende al dan niet lollig bedoelde beledigingen van redactieleden en grof commentaar van honderden ‘reaguurders’, in de lijn van ‘Achterlijke dronken hoer’ en ‘Nekschot aub voordat dit in de Tweede Kamer komt’.

Volgens Alberdingk Thijm is het een belangrijke stap voorwaarts dat de rechtbank vindt dat de studente recht heeft op schadevergoeding van GeenStijl. Over de hoogte wordt beslist in een aparte schadestaatprocedure. Hij schat de uitkomst daarvan niet al te bemoedigend in, nu de rechtbank het voorschot van vijftienduizend euro dat ze vroeg al te gortig vond. ”Nederlandse rechters zijn niet dol op het toekennen van hoge bedragen. Het zal waarschijnlijk uitkomen op rond de tienduizend euro.”

Bron: Het Parool

Bericht delen