dinsdag 16 januari 2018

FunX: Filmpje Wilders is een parodie

De afgelopen dagen is er veel commotie ontstaan naar aanleiding van het filmpje ‘Il morte di Geert Wilders’ van Pezpaq.tv, een onderdeel van FunX. Het betreft een trailer van 30 seconden waarin de suggestie wordt gewekt dat de Italiaanse maffia opdracht heeft gegeven tot een aanslag op Geert Wilders door enkele eenden. Dit internetfilmpje is in de Nederlandse pers breed opgepakt en de PVV heeft hierover kamervragen aan minister Plasterk gesteld.

De kritiek is tweeledig: het filmpje is een smakeloze vorm van entertainment ten koste van de met aanslagen bedreigde Geert Wilders en het zou niet door een publieke omroep geproduceerd mogen worden. FunX reageert hierop als volgt.

“Pezpaq.tv maakt korte filmpjes van tv-fragmenten over bekende Nederlanders die op dat moment in de actualiteit staan. Het motto van Pezpaq luidt ‘Actuele zin en onzin. Tegen de haren in’. De filmpjes zijn bedoeld als satire en gericht op een jong publiek. Uiteraard heeft FunX, gezien de beladenheid van het onderwerp Geert Wilders, overwogen of het filmpje voor publicatie in aanmerking komt. Uitkomst daarvan is dat het filmpje valt binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting, zoals wij die in Nederland kennen. Een parodie als deze vervult een functie. Het maakt een beladen onderwerp bespreekbaar en haalt het uit de taboe-sfeer. Het is evident dat het filmpje provoceert, maar het is juist dat element dat er aan bijdraagt dat ook de doelgroep van FunX bereikt wordt en betrokken in het publieke debat. En dat behoort tot de publieke taak van FunX.”

FunX heeft in haar overwegingen betrokken dat het filmpje evident een parodie is. “Het filmpje roept juist tegenkrachten op en vormt aldus een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting”, aldus de jongerenzender.

Pezpaq.TV trailer: De moord op Geert Wilders
<span name=" class=" value="

Bron: FunX

Bericht delen