Dinsdag 16 januari 2018

FTD in hoger beroep tegen Eyeworks

FTD (Fight To Defeat) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de Eyeworks-zaak. De rechter bepaalde dat de site, waarop de bestandsnaam van usenet-uploads stond, schuldig is aan openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermd werk.

FTD gaat de zaak aan het Gerechtshof in Den Haag voorleggen. In het hoger beroep zou het vonnis ongedaan moeten worden gemaakt. Dat werd bekendgemaakt door de usenetcommunity zelf, die daar het volste vertrouwen in heeft.

FTD verloor vorige week een kort geding tegen filmproducent Eyeworks, het bedrijf van Reinout Oerlemans. Eyeworks eiste dat FTD alle verwijzingen naar usenet-uploads van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter zou verwijderen. De rechter ging daarin mee. Volgens de voorzieningenrechter is de werkwijze van FTD ‘te kwalificeren als een directe openbaarmaking’.

Dat FTD de bestanden niet zelf host of in zijn beheer heeft, doet daar volgens de rechter niets aan af. FTD zou gebruikers in staat stellen om de bestanden eenvoudiger te downloaden en stelt de bestanden daarmee ter beschikking.

Naast deze zaak is FTD ook verwikkeld in een bodemprocedure met stichting BREIN. FTD eist een verklaring voor recht dat haar dienst legaal is en dat de auteursrechtenwaakhond moet stoppen met het platform ‘zonder meer strafbaar’ te noemen. De twee rechtszaken financiert FTD met donaties van haar leden en sympathisanten.

Bron: Tweakers Net/FTD

Bericht delen