dinsdag 16 januari 2018

Brein plaatste bestanden op Usenet voor rechtszaak

Auteursrechtorganisatie Brein heeft tijdens onderzoek naar usenetcommunity FTD vijftien mensen ‘undercover’ laten gaan, claimt de directeur van FTD. Deze mensen zouden zelfs content op Usenet hebben gezet om geloofwaardiger te lijken.

De namen van de vijftien Brein-medewerkers zijn voorgelezen tijdens de zitting van de bodemprocedure die Brein tegen FTD heeft aangespannen. Dat meldt FTD-directeur Ronald Sievers via zijn Twitter-account. Deze ‘undercoveragenten’ van Brein hielden de moderators van FTD in de gaten op zoek naar zaken die gebruikt konden worden in de bodemprocedure tegen FTD.

De vijftien hebben om geloofwaardig over te komen onder meer content op Usenet geplaatst, geld gedoneerd aan FTD en via het interne berichtensysteem andere gebruikers gevraagd waar ze bepaalde films konden vinden. Sievers noemt de methode van bewijs verzamelen ‘dubieus’, maar wijst erop dat het vermoedelijk wel is toegestaan. In een strafzaak mogen politie en Justitie overigens niet op deze wijze bewijsmateriaal verzamelen, aldus Sievers. Brein is door Tweakers.net benaderd voor een reactie op deze claims, maar bleek niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Bron: Tweakers.net

Bericht delen