Dinsdag 16 januari 2018

BBC heroverweegt iPhone Apps

De BBC stelt de lancering van een aantal applicaties voor de iPhone uit. Het raad van toezicht van de Britse publieke omroep onderzoekt eerst of de Apps oneigenlijke concurrentie zouden vormen voor bestaande nieuwsapplicaties.

De Britse publieke omroep wordt betaald uit belastingen en de inkomsten uit het kijk- en luistergeld. Daarom gelden strikte regels voor eventuele commerciële nevenactiviteiten van de publieke omroep. Zo toont de website van de BBC alleen aan bezoekers van buiten het Verenigd Koninkrijk advertenties.

Over de lancering van een aantal applicaties voor de iPhone was beroering ontstaan. De BBC wilde speciale Apps ontwikkelen met het laatste nieuws en met sportberichten, die in april hadden moeten worden gelanceerd.

Dat was echter tegen het zere been van de Newspaper Publishers Association, een brancheorganisatie van krantenuitgevers. Die meent dat de BBC uit publieke middelen de concurrentie aangaat met commerciële bedrijven. Verschillende Britse krantentitels, zoals The Guardian, The Sun en The Independent, hebben al applicaties voor de iPhone.

In Nederland maakte TMG-topman Ad Swartjes eerder deze maand al bezwaar tegen het feit dat de NOS iPhone-applicaties heeft laten ontwikkelen. “Allemaal betaald door de belastingbetaler en zonder restricties in de gemaakte kosten.”

Bron: Nu.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen