Dinsdag 16 januari 2018

'Idols' voor liefhebber klassieke muziek

De nieuwe omroep NTR start begin september met het crossmediale programma Prijs Klassiek: wie voert het vurigste pleidooi voor zijn of haar thema uit de klassieke muziek. Prijs Klassiek speelt zich voor een groot deel af op de website prijsklassiek.ntr.nl. Basis voor het programma vormt de ‘Canon van de Nederlandse Klassieke Muziek’, die in 2007 door de NPS werd samengesteld.

Het betreft een selectie van vijftig onderwerpen uit 500 jaar Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis. Van Sweelinck, harpcultuur en geïmproviseerde muziek tot orgelcultuur, het ‘Naarden-gevoel’ en koorcultuur. Prijs Klassiek –een crossmediaal programma op radio, tv en internet– is een soort Idols voor de liefhebber van klassieke muziek: het gaat erom wie het vurigste en meest overtuigende pleidooi houdt voor één van de vijftig onderwerpen. Het publiek kan op de website stemmen en een pleidooi achterlaten.

Presentatrice Dieuwertje Blok besteedt wekelijks aandacht aan Prijs Klassiek op tv. Ook op Radio 4 staat de wedstrijd drie keer per week centraal. Het beste pleidooi met de meeste publieksstemmen doet vervolgens in november mee aan de finale. Daar gaat de beste pleitbezorger de strijd aan met vier toonaangevende musici die tot ambassadeur van Prijs Klassiek zijn uitgeroepen: blokfluitist Erik Bosgraaf, harpiste Lavinia Meijer, dirigent Otto Tausk en pianist Ralph van Raat. Een vakbekwame jury beoordeelt de pleidooien.

Bron: RD

Bericht delen