Dinsdag 16 januari 2018

NOS enthousiast over 'virtueel stadion'

Het ‘virtuele stadion’ van de NOS heeft sinds 09.00 uur in totaal 522.000 unieke bezoekers kunnen verwelkomen. Op het hoogtepunt werden ruim 120.000 gelijktijdige live-streams van Oranjes eerste WK-wedstrijd geserveerd. Hiermee sneuvelde het record van 20 augustus 2008. Destijds werd bij de Olympische waterpolofinale van de Nederlandse vrouwen tegen de Verenigde Staten in Peking, een piek gemeten van honderdduizend tegelijk opgevraagde streams. Het internetstadion bood plaats voor maximaal 120.000 simultane streams.

Er ontstond tussen kwart over twaalf en kwart over drie merkbaar ‘filevorming’ op het Nederlandse internet richting de streams van de NOS. De NOS had vooraf reeds gewaarschuwd voor een trager internet in het hele land. Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media bij de NOS hierover: “Net als de voetballers en de bondscoach, hadden ook wij vandaag wat last van gezonde wedstrijdspanning. Voor het eerst was ik, hoe gek het ook klinkt, blij als voetballiefhebbers niet via de site zouden kijken. We hebben gedurende de wedstrijd continu het aantal streams en het dataverkeer gemonitord, zodat we indien nodig het bordje ‘uitverkocht’ op de deur konden hangen. Vlak na de 2-0 van Dirk Kuyt was dit het geval. Al met al kun je zeggen dat wij de toestroom prima hebben kunnen afhandelen.”

Stekelenburg meldt op zijn twitteraccount: “Voor nerds: zojuist 2,3 miljoen hits/minuut op ons platform.” Eerder meldde hij al dat het aantal bezoekers het maximum had bereikt. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd twittert hij: “Aantal kijkers zakt nu terug richting de 115k. Op hoogste punt: 121.017.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen