Dinsdag 16 januari 2018

'Publieke omroep moet minder online'

De publieke omroep dreigt de media die geen subsidie vangen te overschaduwen op de digitale snelweg. Zij moet zich dan ook wat minder richten op haar internetactiviteiten en doen waarvoor ze bestemd is. Dat vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “We moeten zorgen dat de publieke omroep zich online beperkt tot de kerntaken en niet totale hegemonie nastreeft”, aldus Verhoeven.

In het rapport over de media dat staatssecretaris Sander Dekker van Media onlangs presenteerde, ontbreekt “één van de grote discussies” die op het moment aan de orde is binnen het medialandschap: “het ongelijke speelveld van de verschillende media op het internet.”

 

“Momenteel wordt het nieuwe verdienmodel voor schrijvende media beperkt door de publieke omroep die websites betaalt uit overheidsgeld. Daarom vergt deze concurrentie een politiek oordeel van de staatssecretaris”, aldus het Tweede Kamerlid.

Schrijvende media hebben het volgens Verhoeven zwaar door de randzaken op het internet van de publieke omroep. “De publieke omroepen krijgen geld van de overheid dat ook wordt besteed aan internetplatforms en online activiteiten. Als dit onderdeel is van het multimediaal maken van hun kerntaak is dit goed, maar de publieke omroepen gaan verder en tuigen ook sites op die overlappen met NU.nl of Trouw.nl, terwijl deze het zonder subsidie moeten stellen.”

Binnen de publieke omroep is het beleid momenteel overigens dat alle websites een direct verband moeten hebben met televisie- of radioprogramma’s. Ook heeft de publieke omroep het aantal websites al drastisch verminderd.

Bron: PowNed/Broadcast Magazine

Bericht delen