Producent Farmhouse TV & Film eist twee ton van YouTube
donderdag 29 november 2018

Producent Farmhouse TV & Film eist twee ton van YouTube

Productiehuis Farmhouse TV & Film heeft YouTube gesommeerd twee ton te betalen voor het illegaal verspreiden van de Nederlandse film Redbad. Een illegale kopie van de film, die afgelopen zomer in de bioscopen draaide, werd de afgelopen weken op YouTube een half miljoen keer bekeken.

YouTube had reclameblokken aan de film gelinkt. “Op deze manier heeft YouTube van het illegaal verspreiden van content een verdienmodel gemaakt”, stelt producent Klaas de Jong. “We hebben het hier over een illegaal en strafbaar feit. En YouTube onttrekt zich aan elke verantwoordelijkheid.”

De website stelt alleen maar een host te zijn en er dus weinig aan te kunnen doen als gebruikers illegale content verspreiden. “Dit leidt tot een situatie waarin wij als producenten wekelijks de illegale links van onze films moeten checken op YouTube en moeten smeken deze te laten verwijderen waarna ze direct via een ander kanaal weer de lucht in gaan”, aldus De Jong.

YouTube laat weten nooit in te gaan op individuele gevallen. “Producenten van een film kunnen zich melden als zij constateren dat hun content wordt verspreid. Dan wordt de film verwijderd”, aldus een woordvoerder. Ook ontvangen zij een deel van de reclame-opbrengsten.

Bron: AD/BM

Bericht delen