PowNed wil programma’s op eigen YouTube-kanaal blijven tonen
vrijdag 15 november 2019

PowNed wil programma’s op eigen YouTube-kanaal blijven tonen

PowNed gaat juridische stappen ondernemen tegen de NPO. De omroep is boos over de maatregel dat de programma’s, zoals #Onrecht, niet meer op hun eigen YouTube-kanaal vertoond mogen worden. Dat meldt het AD. Sinds 1 oktober mogen alle omroepen op hun eigen kanalen niet meer dan twee minuten materiaal tonen van programma’s die op televisie zijn geweest of komen.

De volledige programma’s zijn in dit geval exclusief ondergebracht op het YouTube-kanaal van NPO 3. “En daar zijn wij het volstrekt over oneens”, stelt Dominique Weesie, voorzitter van PowNed. “Naar #Onrecht keken online ruim één miljoen mensen. Dat is nu gehalveerd. Je kunt nu niet eens meer zien dat wij de afzender zijn. Zelfs een logo ontbreekt. Te bizar voor woorden. Materiaal dat met belastinggeld is geproduceerd, wordt nu verstopt voor jongeren. We hebben voorgesteld om én én te doen, dus op beide kanalen, maar daar wil de NPO niet aan.”

Weesie had uitvoerig contact met politici. De voorzitter schreef de kamerleden aan en had contact met partijen VVD, CDA, GroenLinks en Forum voor Democratie. “We krijgen veel steun vanuit de politiek. Deze maatregel is een andere invulling dan minister Slob (media) heeft bedoeld. Volgens de mediawet moeten omroepen hun eigen identiteit behouden en zich zo ook kunnen profileren. Dat gaat op deze manier niet.”

PowNed nam een advocaat in de arm voor acties tegen de NPO. Welke maatregelen dat worden, kan advocaat mr. J. Van den Brink nog niet zeggen. PowNed kan eerst bij de geschillencommissie van de NPO protest aantekenen en vervolgens naar de bestuursrechter stappen.

Bron: AD/BM

Bericht delen