dinsdag 16 januari 2018

'Pop-up bij illegale downloadsites'

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat er een waarschuwing verschijnt op illegale downloadsites zodra bezoekers iets willen downloaden. Dat meldt de NOS op haar site. Handhaven van een downloadverbod is volgens de VVD en PvdA niet haalbaar.

De partijen, die samen een meerderheid vormen in de Tweede Kamer, willen dat er voortaan een waarschuwing verschijnt in een pop-up zodra iemand bijvoorbeeld een film, muziek, of software op een illegale site probeert te downloaden.

“Er moet ook komen te staan dat er een legaal alternatief is en dan word je daarnaar doorverwezen”, zegt VVD’er Van Wijngaarden tegenover de NOS, die stelt dat de privacy van internetgebruikers bij hem voorop staat. Hiermee doelt hij bijvoorbeeld op diensten als Spotify en Netflix, die in ons land sterk aan populariteit winnen.

De kans dat de illegale sites hier zelf aan gaan meewerken lijkt nihil, stelt D66. “De internetprovider moet dan voor politieagent spelen en bepalen welke website wel en welke niet zo’n pop-up op de website krijgt”, aldus Kamerlid Kees Verhoeven tegenover Nu.nl. Hij noemt het voorstel van de PvdA en VVD een “onnozel plan, dat geen blijk geeft van enige kennis van hoe mensen internetten en downloaden”.

Bron: NOS/Automatiseringsgids/Nu.nl

Bericht delen