dinsdag 16 januari 2018

Politie neemt illegale mediaspelers in beslag

De Politie Haaglanden heeft in een winkel in Den Haag 245 illegale mediaspelers in beslag genomen. De mediaspelers waren voorgeprogrammeerd met software die naar ongeautoriseerde content linkte, zoals films en series uit de bioscoop en abonnementsdiensten.

De winkelier had op sommatie van Stichting Brein zijn online handel gestaakt maar ging in zijn winkel wel door met de verkoop. Opzettelijke inbreuk op auteursrecht is strafbaar als misdrijf.    

Eerder dit jaar besliste het Europees Hof in het Filmspeler-arrest dat de verkoop van mediaspelers met software die toegang geeft tot content die ongeautoriseerd op het internet staat inbreuk maakt op het auteursrecht. Het opzettelijk inbreuk maken is strafbaar als misdrijf en beroeps- of bedrijfsmatig inbreuk maken is een zogenoemd ‘vier jaren feit’ waar naast gevangenisstraf ook een hoge boete op staat.

Na het arrest heeft Brein aanbieders gesommeerd hun inbreukmakende handel te staken en gewaarschuwd dat zij hoge vorderingen zal instellen tegen volhardende verkopers. Er zijn inmiddels schikkingen getroffen die oplopen tot 10.000 euro en meer. Ook heeft Brein gewaarschuwd dat opzettelijke inbreuk een strafbaar feit is. Enkele honderden aanbieders zijn inmiddels gestopt. 

“Deze handelaar is door ons gesommeerd en ging na zijn toezegging te stoppen toch gewoon door. Daarom hebben wij aangifte gedaan”, zegt Brein-directeur Tim Kuik. “Deze spelers veroorzaken grote schade want mensen betalen dan niet meer voor de films en series die zij kijken. Overigens ondernemen wij ook actie tegen aanbod van de software als die zonder kastje wordt aangeboden.”  

Afgelopen week werden drie sites gestopt en tien betrokkenen aangesproken. Zij schikten middels een onthoudingsverklaring met boetebeding van 500 euro per illegale link.

Bron: Stichting Brein/BM

Bericht delen