Pointer (KRO-NCRV) en RTL Nieuws genomineerd voor Sigma Award
maandag 17 februari 2020

Pointer (KRO-NCRV) en RTL Nieuws genomineerd voor Sigma Award

Het datajournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV is genomineerd voor een Sigma Award: de wereldwijde prijzen voor de beste datajournalistiek. Pointer maakt kans op de prijs Beste Visualisatie met het onderzoek naar Deense scammers. RTL Nieuws is genomineerd in de categorie Innovatie met ADAM, hun redactierobot.

De Sigma Awards is een nieuwe competitie voor de beste datajournalistiek die tot doel heeft de beste datajournalistiek ter wereld te vieren. Inzendingen zijn op 5 februari gesloten met een verbluffend aantal inzendingen van 510 projecten, afkomstig uit 66 verschillende landen. De pre-jury, bestaande uit 10 internationale experts, heeft alle inzendingen doorgenomen en de beste in elke categorie gekozen. In totaal zijn 82 projecten uit 31 landen geselecteerd voor de shortlist.

In de categorie Beste Visualisatie neemt Pointer het op tegen acht andere producties. Ze ontvingen de nominatie voor hun onderzoek naar Deense scammers: het verhaal achter een identiteitsroof. Achter een simpel mailtje blijkt een netwerk aan oplichtingssites, postbusbedrijven en meer dan honderd gedupeerden over de hele wereld schuil te gaan. Via een wirwar aan nepaccounts volgden de datajournalisten het online spoor naar twee Deense bedriegers. Bekijk hier hoe ze te werk zijn gegaan.

RTL Nieuws zond haar redactierobot ADAM in voor de Sigma Awards en ontving een nominatie in de categorie Innovatie. ADAM staat voor Automatische Data Artikel Machine. De robot schrijft verhalen op basis van grote hoeveelheden aan data die door journalisten zijn verzameld, geanalyseerd en bewerkt. Zo is het mogelijk om lokale trends zichtbaar te maken, bijvoorbeeld rondom het thema verkeersveiligheid. De winnaars van de Sigma Awards worden eind februari bekend gemaakt.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen