Pointer en Nieuwscheckers checken drie dagen lang uitspraken van politici
dinsdag 16 maart 2021

Pointer en Nieuwscheckers checken drie dagen lang uitspraken van politici

De laatste dagen voor de verkiezingen zullen politici ongetwijfeld alles in de strijd gooien om de laatste stemmen binnen te slepen. Tijdens een factcheck marathon op 16, 17 en 18 maart controleren Pointer (KRO-NCRV) en Nieuwscheckers uitspraken van politici en partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Onderzoeksjournalisten van Pointer werken samen met Alexander Pleijter en Peter Burger van Nieuwscheckers en studenten Journalistiek van de Universiteit Leiden om te checken of het klopt wat politici zeggen. Claims die voorbijkomen op bijvoorbeeld social media en in tv- en radiodebatten gaan door de factcheck-machine. De resultaten worden live gedeeld op Twitter en de website van Pointer.

René Sommer (eindredacteur Pointer): “Op de verkiezingsdag in de Verenigde Staten zag je veel misinformatie voorbijkomen. In de grote stroom aan informatie die voorbijkomt is het voor het publiek lastig te doorgronden wat waar is en wat niet. Daarom gaan we op 16, 17 en 18 maart fulltime factchecken.”

“We checken ook wat er wordt gezegd nadat de uitslag bekend is. We hebben gezien welke misinformatie in de VS werd verspreid nadat de verkiezingsuitslag daar bekend werd. Op onze website en op Twitter kun je in één oogopslag zien wat klopt en wat niet. Uiteraard lichten we ons oordeel uitgebreid toe en zijn transparant over onze bronnen.”

Ook het publiek wordt om hulp gevraagd. Kom je deze week een twijfelachtige uitspraak tegen die nodig gecheckt moet worden? Geef het door via factcheckpointer@kro-ncrv.nl.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen