Opmerkelijke verhalen in nieuwe aflevering De Schaduwspits
zaterdag 20 november 2021

Opmerkelijke verhalen in nieuwe aflevering De Schaduwspits

Vanaf vandaag staat weer een nieuwe aflevering online van De Schaduwspits, de NPO Radio 1-podcast waarin NOS-journalisten Winfried Baijens, Rivkah op ’t Veld en Jeroen Gortworst onderzoeken waarom het zo moeilijk is om in de voetbalwereld uit de kast te komen.

In de nieuwe podcast staan de wrange belevenissen centraal van de oprichter van de lhbti-fanclub van Feyenoord en van degene die bijna twee decennia als cameraman voetbalwedstrijden registreerde, en dit seizoen voor het eerst als cameravrouw.

Winfried, Rivkah en Jeroen onderzoeken de rol van supporters in de heersende anti-lhbti-houding. Maken die het extra lastig voor iemand op het veld om uit de kast te komen? Luister naar het relaas van Paul van Dorst, de oprichter van de Roze Kameraden, de roze supportersvereniging van Feyenoord. Hij kreeg te maken met forse intimidatie: anti-homoleuzen werden op zijn muren gekalkt en in zijn sportschool werd brand gesticht.

Ook is het verhaal te horen van Jessica, die negentien jaar lang als cameraman werkte bij voetbalwedstrijden, maar dat nu voor het eerst doet als cameravrouw. Jessica zit namelijk middenin haar transitie. Ze vertelt over een nare ervaring bij het programma VI. Ze was nog niet uit de kast als transgender toen uitgerekend zij het shot draaide waarin René van der Gijp zich verkleedde als Renate.

Ze kon amper geloven wat er zich voor haar ogen afspeelde toen hij een goedkope, blonde pruik opzette en harde grappen maakte over transgenders. Jeroen Gortworst gaat met haar mee naar het stadion, waar ze voor het eerst als cameravrouw haar werk zal doen. Ze is als de dood dat supporters haar zullen aankijken, of zelfs zullen aanvallen als ze zien dat ze transgender is.

De nieuwe aflevering van De Schaduwspits is hier te beluisteren, en via de bekende podcast-apps.

Bron: NOS/BM

Bericht delen