Ongehoord Nederland! komt met Zwarte Pietenjournaal
donderdag 15 oktober 2020

Ongehoord Nederland! komt met Zwarte Pietenjournaal

De nieuwe omroep Ongehoord Nederland! (ON!) komt volgende maand, geheel tegen de maatschappelijke trend in, met een Zwarte Pietenjournaal op internet.

Oprichter Arnold Karskens zegt met de videos niet doelbewust te willen provoceren. “Maar het zal een steun in de rug zijn van iedereen die nog een klassieke Sintoptocht wil organiseren en soms met agressie wordt tegengewerkt. En ik vind dat je als samenleving niet zomaar moet accepteren dat je eigen cultuur, waartoe Zwarte Piet behoort, wordt weggezet.”

Karskens hekelt het feit dat Zwarte Piet steeds meer in de ban wordt gedaan. Niet alleen door de publieke omroep (en dus ook in het traditionele Sinterklaasjournaal), maar ook door de bioscoopketen Pathé die films met de klassieke pieten niet langer zal vertonen. Hij wijst op een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau, eind vorig jaar, waaruit blijkt dat nog altijd meer dan de helft van de bevolking wil vasthouden aan Zwarte Piet.

“Ons publieke bestel heeft toch als taak iederéén te vertegenwoordigen? En toch wordt hij door de NPO verbannen. Dan ben je toch een politieke in plaats van publieke omroep? Wij leven in een multiculturele samenleving. Dat betekent dat je hoofddoekjes en agressieve rapmuziek moet accepteren, maar een onschuldige kindervriend als Zwarte Piet niet op tv mag verschijnen?”

Het Zwarte Pietenjournaal is vanaf november alleen te zien op de website van ON!. De omroep kan pas op een van de drie NPO-kanalen uitzenden wanneer ze officieel toetreden tot het bestel. Daarvoor moeten eind dit jaar minstens 50.000 leden zijn geworven. Volgens Karskens telt de omroep, die kan rekenen op steun van de politieke partijen PVV en Forum Voor Democratie, er momenteel zo’n 37.000.

Bron: AD/BM

Bericht delen