Onderzoeksjournalistiek en podcast winnen Regiohelden Awards 2021
vrijdag 15 april 2022

Onderzoeksjournalistiek en podcast winnen Regiohelden Awards 2021

De podcast De dood van Robert van Omroep Gelderland wint de Gouden Regiohelden Award, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle Nederlandse regionale omroepen. Deze inzending wint ook de Regiohelden Award in de categorie Luistervink.

Het onderzoekswerk van RTV Noord in het aardbevingsdossier wordt beloond met de Regiohelden Award in de categorie De Nieuwsjager. De podcast Pretpark Veluwe, ook van Omroep Gelderland, wint de Award in de categorie De Verhalenverteller. “Opvallend, zoveel meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en podcasts”, aldus juryvoorzitter Dionne Stax. “Niet alleen bij de winnaars, maar ook in de lijst van genomineerden zie je deze ontwikkeling. Ga daar vooral mee door!”

Het geschiedenisprogramma Tot op de Bodem van Omroep Flevoland wint de Award in de categorie De Beeldvanger en Carmen Nelissen van RTV Utrecht wint De Nieuwkomer Award, de prijs voor jong talent. De Uitvinder Award gaat naar een Limburgse traditie: de app Oud Limburgs Schuttersfeest van L1 heeft deze prijs gewonnen.

Vakjury
Tijdens het juryberaad waren er veel complimenten te horen voor de verschillende inzendingen voor de Regiohelden Awards 2021. 63 inzendingen van de 13 regionale omroepen zijn door de vakjury onder leiding van voorzitter Dionne Stax beoordeeld. Naast de voorzitter bestaat de jury dit jaar uit Gerie Smit (NH), Heidi Wulfsen (NOS), Peter Smet (SvdJ), Carmen Fernald (Omroep MAX), Evert Cuijpers (Omroep Venlo) en Nejifi Ramirez (Bureau Regio). De vakjury heeft een vertegenwoordiging van zowel de lokale als landelijke omroepen en opereert onafhankelijk.

Unaniem
De jury is unaniem in haar oordeel over de Gouden Regiohelden Award, de podcast De dood van Robert: ‘Dit is de beste journalistieke productie van 2021. De podcast steekt er met kop en schouders bovenuit. Het is journalistiek handwerk, er is goed onderzoek gedaan en alle perspectieven samen maakten het verhaal. Het onderwerp is schrijnend, juist ook doordat het laagje voor laagje afgepeld wordt.’

Bron Stichting RPO/BM

Bericht delen