dinsdag 16 januari 2018

NVJ veroordeelt arrestatie Okke Ornstein

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is bij binnenkomst in Panama opgepakt en vastgezet. Ornstein hangt een gevangenisstraf van 20 maanden boven het hoofd vanwege smaad en laster. De NVJ veroordeelt de arrestatie scherp.

Oorzaak zijn enkele artikelen die hij op zijn blog schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. “Een celstraf van 20 maanden vanwege de publicatie van een reeks blogs is in strijd met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn”, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

De NVJ tracht samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade ter plaatse Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat hij de beschikking krijgt over adequate juridische bijstand. De NVJ is verheugd dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade ter plaatse zich voor deze kwestie inzetten, maar doet ook een beroep op minister Koenders om deze kwestie op het hoogste niveau in Panama aan te kaarten.

Okke Ornstein is een in Panama woonachtig en werkzame journalist van Nederlandse nationaliteit. Ornstein heeft de websites www.ornstein.org en www.bananamarepublic.com in beheer. Hij werkt onder meer voor de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera. In het verleden was hij ook actief voor Endemol en IDTV.

Bron: NVJ/Broadcast Magazine

Bericht delen