NTR lanceert podcast De Man en de Maan
donderdag 30 januari 2020

NTR lanceert podcast De Man en de Maan

Wat gebeurde er net na de oerknal, tijdens de begindagen van ons universum? Voor het antwoord op die vraag moet astronoom Marc Klein Wolt weg van de aarde: naar de achterkant van de maan. Dat is de perfecte onderzoeksplek om de oeroude signalen op te vangen, weg van aardse stoorzenders. Eén probleempje: er is nog niemand op deze kant van de maan geweest.

Als de Nederlandse sterrenkundige in zee gaat met opkomende ruimtemacht China om zijn grote droom waar te maken, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt tijdens zijn race tegen de klok en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een achtdelige podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde.

De Man en de Maan, een podcast van NTR, Radio Doc, Stichting Autres Directions en Aldus’ producties, is sinds 28 januari beschikbaar via NPO Radio 1.

Dr. Marc Klein Wolt is universitair docent bij de afdeling Astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In het Radboud Radio Lab houdt hij zich, als algemeen directeur en mede-oprichter, bezig met het ontwikkelen van instrumentatie voor ruimtevaart- en grondgebonden astronomie. Sinds 2016 werkt Klein Wolt aan de Netherlands-China Low-Frequency Explorer, een radiotelescoop voor de Chinese maanmissie Chang’e 4. Met deze radiotelescoop wil hij de ‘dark ages’ van ons heelal bestuderen: de periode voordat de eerste sterren ontstonden.

Saar Slegers is radiomaker en wetenschapsjournalist. Sinds 2010 maakt ze als freelance maker radiodocumentaires voor programma’s zoals Radio Doc (NTR/VRPO), Argos (VPRO/Human), Kulturradio (RBB/MDR), Plots (VPRO) en De Andere Wereld (IKON). Ook deed ze research voor verschillende televisieprogramma’s zoals Focus (NTR), De Kennis van Nu (NTR), De Volmaakte Mens (VPRO) en Labyrint (VPRO / NTR).

Bron: NTR/BM

Bericht delen