NRC Podcasts winnaar Zilveren Reissmicrofoon 2021
zaterdag 11 september 2021

NRC Podcasts winnaar Zilveren Reissmicrofoon 2021

NRC Podcasts heeft de Zilveren Reissmicrofoon 2021 gewonnen. Vincent Bijlo overhandigde de award aan René Moerland, hoofdredacteur van NRC. De Ere Zilveren Reissmicrofoon werd aan Erik de Zwart overhandigd voor de Top 40.

De award voor de speciale vermelding werd uitgereikt aan makers Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV) voor de podcast Sorry voor mijn broertje. De andere genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 waren Opium en KINK. De uitreiking vond plaats na een symposium over het veranderend audiolandschap bij Beeld en Geluid in Hilversum.

René Moerland: “Het is een enorme eer voor NRC om als eerste niet-omroep ooit een Zilveren Reissmicrofoon te ontvangen. We zijn trots op al onze audiomakers en journalisten die zoveel energie en plezier in NRC Audio steken. NRC houdt van audio. Dat hebben we ontdekt door podcasts als NRC Vandaag, Onbehaarde Apen, Haagse Zaken en door onze series, zoals het door de jury genoemde Hans en nu weer Generatie 9/11. Deze prijs is een prachtige beloning en een aansporing om verder te groeien als NRC Audio.”

NRC Podcasts
In een paar jaar tijd is NRC dé uitgever geworden van informatieve en goed gemaakte podcasts. Waar BNR een voorsprong had, de NPO heel laat aanhaakte, is uitgever Mediahuis van NRC vroeg gaan investeren in audio. NRC Vandaag is één van de best beluisterde podcasts van Nederland en meteen een typisch visitekaartje van NRC Audio. De podcast is ter zake kundig, goed verzorgd opgenomen en gemonteerd, met een eigen herkenbare vormgeving. Het kan dus wél, je met relevante inhoud onderscheiden in een markt vol keukentafel klets podcasts. Ook uniek is hoeveel jonge mensen je hier inhoudelijk hoort zijn. Niet alleen de redacteuren en makers achter de microfoon zijn geregeld jong, ruim twee derde van de luisteraars is jonger dan 35 jaar. Het is niets minder dan een audio revolutie, want informatieve zenders als NPO Radio 1 en BNR trekken vooral vijftigplussers.

Top 40
De Ere Zilveren Reissmicrofoon kent de jury dit jaar niet toe aan een radioprogramma, een radiostation of programmamaker. De prijs gaat naar een instituut/format dat te horen is geweest op vele radiostations, van Radio Veronica, Hilversum 3, Radio 538 tot en met Q-music. Gepresenteerd door meerdere disc-jockeys, onder wie Joost den Draaijer (Willem van Kooten), Lex Harding, Erik de Zwart en nu Domien Verschuuren: de Nederlandse Top 40. De jury meent dat deze hitlijst een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op de radio in Nederland. Het initiatief was van de toenmalige programmaleider van Radio Veronica, Joost den Draaijer, en de eerste uitzending vond plaats op 2 januari 1965. Nu, 56 jaar later, is de lijst nog steeds een succes, en baseren de succesvolste radiostations in Nederland hun formats als vanouds mede op de gegevens van de Top 40.

Sorry voor mijn broertje
Een speciale vermelding is voor de podcast Sorry voor mijn broertje/Verklaring omtrent gedrag van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV, Hogeschool Utrecht: Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid en mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Oldekotte). Het criminologische audioproject Verklaring omtrent gedrag mondde uit in de scherp gefocuste podcastreeks Sorry voor mijn broertje die door toon, vormgeving en inhoud de perfecte aansluiting vindt op het merk en de doelgroep van 3FM.

Jury
De Zilveren Nipkowschijf en de Zilveren Reissmicrofoon worden sinds respectievelijk 1961 en 1966 toegekend door jury’s van tv- en radiocritici en mediajournalisten. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon staat onder leiding van Vincent Bijlo (radiocommentator NRC) en bestaat daarnaast uit Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland), Sagid Carter (dj/ radiomaker), Jan Emous (oud-radiomaker en blogger), Frederique de Jong (journalist bij onder andere Follow the Money), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Arjan Snijders (mediajournalist), Iris Verhulsdonk (redacteur en podcastmaker NRC), Edwin Wendt (freelance muziekjournalist), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine). Verhulsdonk was alleen als jurylid betrokken bij de Ere Reissmicrofoon en de bijzondere vermelding. Bijlo heeft vanwege zijn betrokkenheid bij NRC niet meegestemd bij het kiezen van de winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2021.

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM Fonds, Lira Fonds, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NLZiet en Het Ketelhuis Westergasfabriek.

Bron: Stichting Nipkow/BM
Foto: Patrick van Emst (makers NRC Podcasts)

Bericht delen