Dinsdag 16 januari 2018

NPO kiest voor HbbTV als standaard voor interactiviteit

De publieke omroep gaat HbbTV gebruiken als standaard voor interactiviteit. Dat heeft Bram Tullemans, beleidsadviseur van de NPO, gezegd op de Telecompaper Connected TV conferentie. Dat schrijft Broadband TV News. In september start een pilot met bestaande content van de publieke omroep. De applicaties zullen een EPG bevatten, toegang tot Uitzending Gemist, de mogelijkheid een gepersonaliseerde EPG te maken, en toegang tot social media zoals bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband TV, een open standaard die broadcast TV combineert met diensten via internet. Applicaties bestaan uit HTML, Javascript, CSS, XML en multimedia files, en kunnen verstuurd worden via broadcast, of apart opgehaald worden via internet. Daarmee kan vanuit een uitzending verwezen worden naar achtergrond informatie, en/of extra filmpjes, die dan via de internetverbinding opgehaald kunnen worden. Video On Demand diensten kunnen dan via de internetverbinding lopen, zodat deze ook beschikbaar kunnen komen voor platforms zonder retour-mogelijkheid, zoals satelliet en DVB-T (Digitenne).

De NPO heeft gekozen voor HbbTV omdat het de “de facto standaard” is, en omdat het een enkele ontwikkelomgeving biedt, geschikt voor meerdere platforms. Daarmee is het niet meer nodig om verschillende applicaties te ontwikkelen voor verschillende gesloten platformen. In Duitsland wordt HbbTV al gebruikt door diverse omroepen, onder meer ARD, ZDF, SAT1 en RTL.

Bron: Broadband TV Nieuws

Bericht delen