NPO biedt podcasts op Spotify
zaterdag 14 september 2019

NPO biedt podcasts op Spotify

De publieke omroep gaat zijn podcasts aanbieden op Spotify. Om de jeugd te bereiken wil de NPO vaker op andere mediaplatforms te vinden zijn.

Nu Spotify steeds belangrijker wordt voor de podcastwereld zijn vanaf oktober ook de podcasts van de publieke omroep (NPO) op de streamingdienst te vinden. “We zien natuurlijk ook dat Spotify er is en een belangrijk aandeel heeft gekregen bij het beluisteren van audio”, zegt Jurre Bosman, directeur audio van de NPO. “Daarom zetten we nu die stap.”

De NPO lanceerde de laatste tijd een keur aan nieuwe podcasts, en had met de podcastserie Brand in het Landhuis een grote hit. “Het aantal maandelijkse podcaststreams van de NPO is gestegen van 2,4 miljoen per maand begin 2019, naar 4,3 miljoen afgelopen juli”, zegt Bosman. Hij denkt dat dat komt doordat het fenomeen podcast steeds bekender wordt.

Podcasts van de NPO waren al langer beschikbaar op andere gratis platforms, zoals die van Apple of Google. Dat de programma’s van de NPO eerder niet te vinden waren op Spotify kwam volgens Bosman niet door beperkingen in de Mediawet, die stelt dat NPO-programma’s ‘niet dienstbaar aan het maken van winst door derden’ mogen zijn, omdat dit marktverstorend zou werken. “Spotify gebruikt een andere techniek dan andere platforms. Het slaat programma’s op hun eigen server op. Wij willen graag controle houden over onze programma’s. Dat is nu gelukt”, aldus Bosman.

Bron: NRC/BM

Bericht delen