NPO-bestuur ligt dwars bij samenwerking met Netflix
woensdag 25 september 2019

NPO-bestuur ligt dwars bij samenwerking met Netflix

Een miljoenenovereenkomst tussen de NPO en Netflix over het samen maken van kwalitatief goede series ligt al een jaar op de bureaus. Reden: het NPO-bestuur houdt vast aan eigen regels over uitzendrechten. Dat meldt NRC.

De publieke omroep en Netflix zouden ieder één derde van de kosten betalen van diverse series, daarnaast kan het Filmfonds mogelijk tot anderhalf miljoen per serie bijleggen. Maar de overeenkomst met Netflix is nog steeds niet rond door onenigheid over de zogenaamde ‘windows’: wie de series wanneer mag uitzenden. De NPO houdt vast aan de eigen regel dat de series eerst een jaar lang exclusief bij de publieke omroep te zien moeten zijn. Netflix wil echter na een half jaar de series op zijn platform zetten, en dat hoeft niet exclusief; de NPO kan de series ook blijven tonen. Diverse betrokkenen stellen dat het voorstel van Netflix redelijk is.

De woordvoerder van de NPO tegenover NRC: “We onderzoeken inderdaad samenwerking met andere mediapartijen. Maar het is te prematuur om exclusief met één partij in zee te gaan. Het is natuurlijk niet zo dat Netflix of andere partijen zomaar aanspraak kunnen maken op een serie en dat die partij dan ook nog eens de voorwaarden gaat voorschrijven.”

De houding van het NPO-bestuur verbaast de betrokkenen omdat een samenwerking met Netflix het serieprobleem van de publieke omroep kan oplossen. Wil deze zijn publiek behouden, dan moet de omroep met goede Nederlandse series komen, met substantiële budgetten. Nu heeft de NPO dat geld in onvoldoende mate.

Bron: NRC/BM

Bericht delen