dinsdag 16 januari 2018

NPO Backstage Competitie & Hackathon

NPO Backstage biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om met data van de Nederlandse omroep apps te bouwen. De data wordt via een API beschikbaar gesteld. De NPO wil met het beschikbaar stellen van data het bouwen van innovatieve en creatieve apps stimuleren.

Wie wil laten zien wat voor innovatieve en creatieve toepassingen er mogelijk zijn met de NPO-data kan meedoen met de NPO Backstage competitie.

De eerste prijs is 3.000 euro. De tweede prijs 2.000 euro. De derde prijs bedraagt 1.500 euro. En de vierde prijs 1.000. Daarnaast zijn er nog elf prijzen van 500 euro beschikbaar. Ook zijn er toffe goodies te winnen. De uitdaging is om met deze open data innovatieve en creatieve toepassingen te maken. Op dit moment is de data van NPO Journalistiek al beschikbaar. Binnenkort wordt daar de data van NPO Wetenschap aan toegevoegd en gedurende de zomer meer programmadata.

Tot donderdag 17 september 2015 om 23.59 is het mogelijk om een app in te sturen. Op het moment van inzending moet het gaan om een werkend prototype. Wel moet de app te downloaden, te installeren en te gebruiken zijn. Dit betekent voor mobiele apps dat ze in de App Store of Play Store te vinden moeten zijn. Voor webapplicaties geldt dat ze online te gebruiken moeten zijn. Andere soorten apps moeten te downloaden zijn en out-of-the-box te installeren en te gebruiken zijn.

De wedstrijd staat open voor allerlei soorten hergebruik van data: van webapplicaties tot mobiele apps van games tot informatieve apps. Vereist is dat minimaal de NPO Backstage API gebruikt wordt. Van de NPO Backstage API mag je aannemen dat deze data vrij te gebruiken is voor de competitie. Pas op met andere data, deze zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd.

In de week van 21 september 2015 beoordeelt de jury de apps op innovativiteit en creativiteit.  Op vrijdagavond 25 september mogen alle deelnemers hun app pitchen voor de jury. De jury maakt daarna direct de winnaars bekend.

In het najaar vindt als afsluiting van NPO Backstage 2015 een hackathon plaats. In één dag kunnen teams aan de slag met alle datasets die er in de loop van het jaar zijn toegevoegd aan de API.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen