NOS zet schrijfrobot in bij verkiezingen
donderdag 21 maart 2019

NOS zet schrijfrobot in bij verkiezingen

Verkiezingen lenen zich uitstekend voor een experiment met robotjournalistiek: het is een afgebakend onderwerp met gestructureerde cijfers. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen heeft de NOS dan ook een robot ingezet, die voor elk van de 355 gemeenten in Nederland een artikel schrijft over de verkiezingsuitslagen. Het is voor het eerst dat in de Nederlandse journalistiek gebruik wordt gemaakt van de virtuele pen van een robot.

Journalisten en developers hebben samen een sjabloon ontwikkeld waarmee voor elke gemeente een tekst wordt opgesteld. Het sjabloon bevat 76 dynamische velden, die soms simpelweg ingevuld kunnen worden met bijvoorbeeld de naam van de gemeente, het percentage stemmen en de naam van de partij.

Om herhalingen te voorkomen, werkt de NOS met synoniemen als ‘de liberalen’, ‘de christendemocraten’ en ‘de partij van Jesse Klaver’. De percentages stemmen worden vervolgens geïnterpreteerd met varianten op uitdrukkingen als ‘wonnen licht’ en ‘verloren fors’, afhankelijk van de grootte van het verschil met vier jaar geleden.

Uiteindelijk zijn er per gemeente 7.200 varianten van het artikel mogelijk, enkelvoud versus meervoud en variaties in lidwoorden niet meegerekend. Robotjournalistiek leent zich goed voor artikelen die zich baseren op grote hoeveelheden data met dezelfde structuur, die snel opgeleverd moeten worden. Daarom kijkt het NOS Lab ook naar andere mogelijkheden met data, zodat journalisten meer tijd kunnen besteden aan werk dat niet geautomatiseerd kan worden. Nieuws herkennen, maken en duiden blijft altijd mensenwerk.

De tool met artikelen over de verkiezingsuitslagen van elke gemeente is hier te vinden.

Bron: NOS Lab/BM

Bericht delen