dinsdag 16 januari 2018

NOS stopt met overzicht goed nieuws

Na een jaar stopt de NOS met het wekelijkse overzicht van goed nieuws. In plaats daarvan probeert de redactie om in de dagelijkse berichtgeving het nieuws wat vaker van een andere kant te bekijken. Dat schrijft Carmen Dorlo, redacteur NOS online, op de site van de NOS.

‘Een overzicht is niet genoeg, zeiden onze lezers: laat meer goed nieuws terugkomen in jullie berichtgeving. Dat leidde tot gedachten op de redactie over het positief en oplossingsgericht beschrijven van nieuws. Kiezen we niet te vaak voor een negatieve insteek bij het beschrijven van dagelijks nieuws?

Ja, regelmatig wel. We kijken als journalisten eerder naar extremen. Confronterend, maar vanuit de basis ook normaal als je nieuws ziet als datgene wat afwijkt van het normale.

De grootste, en terugkerende, goed nieuws-onderwerpen in 2017 waren de ontwikkelingen in de economie, duurzame initiatieven, het ‘hoop en samen sterk’-gevoel na aanslagen, ontwikkelingen op gebied van medicatie, de vooruitstrevendheid van Nederland op het gebied van gendergelijkheid en helden van jong tot oud.

We denken nu niet alleen bij onderwerpen bewuster na over welke insteek we kiezen, we gaan ook op zoek naar goed nieuws. Want een positief micro-verhaal bij een grote negatieve nieuwsgebeurtenis kan ook iets bijdragen aan de beleving. Een voorbeeld is een verhaal over een buurtbewoner van de wijk bij de uitgebrande Londense Grenfell Tower, die een stem geeft aan de nabestaanden. Een klein lichtpuntje bij een erg negatieve gebeurtenis.

Na een jaar lang een wekelijks overzicht hebben we wel besloten dat zo’n overzicht niet meer hét antwoord is. We willen proberen om in de dagelijkse berichtgeving het nieuws wat vaker van een andere kant te bekijken.

Niet elk onderwerp leent zich daar voor, maar als journalist de vraag stellen of je niet te erg naar het negatieve neigt, dat is een goed voornemen.’

Bron: NOS/BM

Bericht delen