dinsdag 16 januari 2018

NOS start aanbodkanaal nieuwsfragmenten

Nederlandse kranten- en nieuwswebsites kunnen hun eigen content aanvullen met videomateriaal van de NOS. Dat meldt de NOS dinsdag op haar site. Bij wijze van experiment is een kanaal ontwikkeld waarop het videomateriaal is te vinden.

Inmiddels is dit aanbodkanaal opgenomen in het portfolio van de Publieke Omroep. Bestaande video’s van de NOS kunnen op die manier op andere websites worden geplaatst en afgespeeld.

De nieuwsfragmenten zijn beschikbaar voor alle kranten- en nieuwswebsites die een mediapartner-overeenkomst aangaan met de NOS. Zonder overeenkomst kunnen de NOS video’s niet geplaatst worden. De onderlinge concurrentieverhoudingen worden niet verstoord omdat iedereen over hetzelfde materiaal kan beschikken. Daarnaast stelt de NOS als voorwaarde dat partners slechts een deel van hun online videoaanbod uit NOS-materiaal laten bestaan.

Met het beschikbaar maken van het nieuwskanaal beantwoordt de NOS mede de vraag om meer samenwerking met de krantensector. Hier werd om verzocht in adviezen van de commissie Brinkman, de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media. De kranten hebben aangegeven dat de problemen die zij ondervinden bij het aanbieden van video hun concurrentiepositie op het internet ten opzichte van de publieke omroep verzwakken. Tijdens het experiment is ervaring opgedaan en de behoefte aan zo’n kanaal bij zowel het publiek als de krantensector getoetst.

Bron: NOS

Bericht delen