NOS-podcast De Dag viert duizendste aflevering
dinsdag 28 december 2021

NOS-podcast De Dag viert duizendste aflevering

De NOS-podcast De Dag verschijnt dinsdag voor de duizendste keer. Het jubileum wordt gevierd met een bonusaflevering over het fenomeen van de nieuwspodcast, waar meer naar geluisterd wordt dan ooit.

Wereldwijd komen dagelijks tientallen nieuwspodcasts uit die op hun eigen manier verdieping, duiding of context bieden bij onderwerpen uit de actualiteit. Velen zijn geïnspireerd door misschien wel het oerformat in dit genre: dat van The Daily, de nieuwspodcast van The New York Times. Die bestaat sinds 1 februari 2017.

“Je kan er lang omheen draaien, maar zij hebben de standaard gezet. Zo goed als The Daily, zijn er weinigen”, zegt Thomas Rueb, de eerste presentator van NRC Vandaag, in de bonusaflevering van podcast De Dag.

Ook podcast-host Mark Beekhuis van BNR Nieuwsradio vertelt dat hij veel heeft geluisterd naar The Daily en vooral van presentator Michael Barbaro heeft geleerd om langzamer te praten. Maar, benadrukt hij, wat ze bij The New York Times doen is voor de meeste redacties niet mogelijk: ze werken daar met een veel groter team.

‘Gek als je het niet probeert’
Na The Daily volgden talloze andere nieuwspodcasts. In Nederland begon Newsroom van BNR op 8 januari 2018, De Dag van NPO Radio 1 startte op 1 februari 2018 en NRC Vandaag verscheen voor het eerst op 28 april 2019.

“Verzadiging ligt wel op de loer”, zegt Rueb over het grote aantal podcasts dat dagelijks verschijnt. Maar hij snapt het wel: “Ik denk dat je als nieuwsorganisatie niet goed bezig bent als je audio links laat liggen. Het is zo’n andere manier om verhalen te vertellen dan video en geschreven journalistiek, je zou wel gek zijn als je het niet ook zelf probeert.”

De duizendste De Dag over de ontwikkeling van de nieuwspodcast is hier te beluisteren.

Bron: NOS/BM
Foto: Stefan Heijdendael/NOS (Elisabeth Steinz van podcast De Dag)

Bericht delen