NOS op 3 duikt in de politiek
dinsdag 16 januari 2018

NOS op 3 duikt in de politiek

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen informeert NOS op 3 de jonge kiezer online en via 3FM over het Haagse strijdtoneel. Welke thema’s vinden de jongeren belangrijk? Komen politici wel voor hen op? Wat gebeurt er op het Binnenhof? NOS op 3 behandelt deze kwesties en meer op Facebook, Instagram, YouTube, www.nos.nl/op3 en via NPO 3FM.

Op Facebook, NOS.nl en themakanaal NPO Nieuws gaan morgen de hoogst geplaatste kandidaat-Kamerleden jonger dan 30 jaar met elkaar in debat. De uitzending is live te volgen. Het publiek bepaalt op welke vragen er een antwoord moet komen, door live input te geven. De onderwerpen staan wel vast: onderwijs, de stand van Nederland, werk en het klimaat. Belangrijke spelregel is dat de kandidaten moeten gaan voor de constructieve oplossing en op zoek gaan naar de samenwerking om dit te bereiken.  Deelnemers zijn Dennis Wiersma (VVD), Giselle Schellekens (PvdA), Paul Smulders (GroenLinks), Anne Kuik (CDA), Rob Jetten (D66) en Mahir Alkaya (SP). De PVV is niet op de uitnodiging ingegaan. Emil van Oers en Albert Bos nemen de presentatie voor hun rekening

Op sociale media kom je voornamelijk in aanraking met de mening uit je eigen kringen, van gelijkgezinden dus. Voor het kiezen doorbreekt deze ‘filterbubbel’ en confronteert jongeren met andere standpunten. De bezoeker kiest in deze interactieve online special een standpunt over een stelling: voor of tegen. Vervolgens krijgt hij of zij een video te zien waarin iemand met de tegenovergestelde mening die mening toelicht. Vanaf woensdag 8 maart, nosop3.nl/voorhetkiezen

NOS op 3 gaat rondsnuffelen op het Binnenhof. Het is er toch uitgestorven nu de politici op campagne zijn. Jongeren kunnen dagelijks vragen insturen via Instagram over politieke partijen, politici en de geheimen van het Binnenhof.  Mag je er op bezoek komen? Wie heeft de kleinste werkplek? Anna Pruis gaat op onderzoek en geeft uitleg via Instagram Stories.

Zes jongeren uit de online special Voor het kiezen gaan op dinsdag 14 maart de confrontatie met elkaar aan op 3FM. Niet in een klassiek debat, maar in een gesprek naar aanleiding van drie stellingen:

1.     Het leenstelsel moet weg, de basisbeurs terug
2.     Nederland moet meer doen aan de bescherming van het milieu dan internationaal is afgesproken
3.     Een asielzoekerscentrum in mijn wijk vind ik geen probleem

Luisteraars kunnen inhaken met vragen of meningen via WhatsApp. Presentatie: Dieuwke Teerstra en 3FM-dj Sander Hoogendoorn.

Bron: NOS/BM

Bericht delen