Article header image

NOS online special over slavernij

Aan de vooravond van de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden publiceert de NOS de online special Witte handel in zwarte mensen. Het doel van de special is licht werpen op het Nederlandse aandeel in de slavernij. Jaarlijks wordt op 1 juli herdacht dat de slavernij in de Nederlandse koloniën in 1863 werd afgeschaft.

De online special is geïllustreerd met inzichtelijke kaarten, prenten en schilderijen en laat zien hoe Nederland een rol kreeg in de trans-Atlantische slavenhandel, onder welke omstandigheden de gevangengenomen Afrikanen de oversteek naar de Nieuwe Wereld maakten en hoe het er daar op de plantages aan toeging. Die beschrijving wordt invoelbaar gemaakt met drie persoonlijke verhalen: dat van slavenhandelaar Willem Bosman; van Tula, de leider van de slavenopstand op Curaçao; en van de slaaf Quaco, die zijn levensgeschiedenis in het geheim opschreef.

Door de beknopte opzet en het heldere taalgebruik is deze NOS-online special ook geschikt voor educatieve doeleinden. Er is ook een Engelse versie beschikbaar.

Bekijk de online special hier.   

Bron: NOS/BM

Bericht delen