NOS lanceert nieuwe podcast: De Schaduwspits
zaterdag 29 mei 2021

NOS lanceert nieuwe podcast: De Schaduwspits

Ze zijn er wel, maar je kent ze niet: homoseksuele profvoetballers die openlijk uitkomen voor hun geaardheid. De NOS heeft zaterdag 29 mei de podcast De Schaduwspits gelanceerd.

In deze nieuwe podcast gaan NOS-presentatoren Rivkah op het Veld, Jeroen Gortworst en Winfried Baijens, alledrie LHBTI’ers, in vijf afleveringen op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Waarom is het zo moeilijk in de voetbalwereld om uit de kast te komen?’ In 1990 was Justin Fashanu de eerste professionele voetballer die uit de kast kwam. De aanvaller speelde voor Notts County en West Ham United en pleegde in 1998 zelfmoord op 37-jarige leeftijd.

De podcast De Schaduwspits is vanaf nu hier te beluisteren.

In de eerste aflevering maakt Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, zich hard voor het doorbreken van dit taboe in de voetbalwereld. De makers zijn ook op zoek naar de verhalen van sporters die een dergelijk geheim met zich meedragen. Ze vertellen persoonlijke verhalen over hun eigen coming-out en wat dit betekende voor hun sportbeoefening. Voor de podcast staan de makers in nauw contact met de John Blankenstein Foundation, een organisatie die al jaren strijd tegen homofoob gedrag in het voetbal.

Bron: NOS/BM

Bericht delen