Dinsdag 16 januari 2018

NOS deelt videocontent met dagbladen

Websites van dagbladen en grotere algemene nieuwswebsites kunnen voortaan hun eigen content aanvullen met gratis videomateriaal van de NOS. Bij wijze van experiment heeft de NOS in samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een speciaal on demand-nieuwsfragmentenkanaal ontwikkeld. Bestaande videocontent van de NOS kan op die manier op andere nieuwswebsites worden geplaatst en afgespeeld.

De nieuwsfragmenten zijn beschikbaar voor alle websites van dagbladen en grotere algemene nieuwswebsites. De onderlinge concurrentieverhoudingen worden niet verstoord omdat iedereen over hetzelfde materiaal kan beschikken. Daarnaast stelt de NOS als voorwaarde dat nieuwsmedia slechts een deel van hun online videoaanbod uit NOS-materiaal laten bestaan. Op die manier wordt voorkomen dat de markt voor online videocontent in onnodig grote mate wordt verstoord.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS: “De NOS is blij met dit nieuwsfragmentenkanaal. Het beoogt namelijk een win-winsituatie. De online nieuwssector wordt gratis gefaciliteerd in zijn behoefte aan videocontent, terwijl de NOS met haar videomateriaal nieuwe en aanvullende publieksgroepen bereikt. Dit laatste draagt bij aan het realiseren van onze missie om een zo groot mogelijk deel van de Nederlandse bevolking te bedienen.”

Het beschikbaar maken van nieuwsvideo’s van de NOS komt onder meer voort uit adviezen van de commissie Brinkman, de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media, inhoudende dat de publieke omroep meer en beter zou moeten samenwerken met de krantensector. De kranten hebben aangegeven dat de problemen die zij ondervinden bij het aanbieden van video hun concurrentiepositie op het internet ten opzichte van de publieke omroep verzwakken.

Tijdens het experiment van maximaal een jaar wordt ervaring opgedaan en de behoefte aan zo’n kanaal bij zowel het publiek als de krantensector getoetst.

Bron: NOS

Bericht delen