Netflix verbergt 6 procent van series voor Nederlandse kijkers
Vrijdag 25 oktober 2019

Netflix verbergt 6 procent van series voor Nederlandse kijkers

Onderzoek van Streamwijzer.nl heeft uitgewezen dat een deel van de Netflix-kijkers in Nederland toegang heeft tot een kleiner aanbod van titels dan anderen. Dit is afhankelijk van de taalinstellingen van het profiel van de gebruiker.

Vooral bij series is het verschil groot. Ruim 6 procent (78 titels) van de series in het Netflix-aanbod is momenteel niet beschikbaar voor kijkers met Nederlandse profielinstellingen ten opzichte van kijkers met Engelse profielinstellingen.

In oktober 2019 heeft Streamwijzer een uitgebreide analyse uitgevoerd met alle data in de Netflix bibliotheek. Hieruit bleek dat niet alle beschikbare titels worden aangeboden aan alle abonnees in Nederland, maar dat Netflix-abonnees met hun profiel in de Engelse taalinstellingen toegang hebben tot een groter aanbod van films en series.

Het onderzoek van Streamwijzer is uitgevoerd op de volledige Nederlandse database van films en series op Netflix. Hieruit volgt dat 78 van de 1253 (op het moment van het onderzoek) beschikbare series op Netflix niet te zien zijn wanneer het account op de Nederlandse taal ingesteld staat. Dat is iets meer dan 6 procent van alle series op de streamingdienst.

Zo zijn bijvoorbeeld Victorious, Sam & Cat en Angry Mom niet aan het Nederlandstalige aanbod toegevoegd, maar zijn er ook series zoals Avatar: The Last Airbender waar meerdere seizoenen verborgen zijn.

De grote tip voor Engels-sprekenden naar aanleiding van dit onderzoek luidt dus als volgt: zet vooral je Netflix-profiel op de Engelse taalinstellingen via de knop rechts bovenin. Hierdoor heb je direct toegang tot bijna 100 extra films en series.

Netflix reageert als volgt op het nieuws: ‘Het aanbod van Netflix is continu in beweging omdat er wekelijks content af gaat en bij komt. Het letterlijk tellen van content heeft dan ook weinig nut. Netflix streeft er naar om het aanbod altijd zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de Nederlandse kijker. Alle Netflix Original content wordt sowieso in het Nederlands ondertiteld en is dus voor iedereen met Nederlands taalprofiel te zien.

Voor veel gebruikers is het niet prettig om een film of serie aangeboden te krijgen zonder Nederlandse stemmen of ondertiteling. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen die naar Avatar kijken (de leeftijd van Avatar is 6+). Daarom worden films en series met Nederlandse ondertiteling of Nederlandse stemmen aan een Nederlands taalprofiel gekoppeld.

Van sommige Engelstalige content zijn geen Nederlandse subs of dubs beschikbaar. Dat deze niet worden weergegeven met een Nederlands taalprofiel heeft niks te maken met de rechten, maar puur omdat Netflix veronderstelt dat de content die jij wilt zien als je account op Nederlands is ingesteld met Nederlandse subs en/of dubs beschikbaar is. Dit is een keuze in gebruikservaring en niet om content te verbergen.

Er zijn momenteel alleen Nederlandse subs en dubs voor seizoen 1 van Avatar beschikbaar. Seizoen 2 en 3 volgen binnen een paar weken.’

Bron: Streamwijzer/BM

Bericht delen