Netflix past zelfmoordscène aan in serie 13 Reasons Why
dinsdag 16 juli 2019

Netflix past zelfmoordscène aan in serie 13 Reasons Why

Netflix past een omstreden zelfmoordscène in de hitserie 13 Reasons Why aan met daarin de hoofdfiguur Hannah (Katherine Langford).

De streamingsdienst volgt daarmee het advies van medische experts, onder wie het hoofd van de dienst die zich in de VS bezig houdt met zelfmoordpreventie.

“Van veel jonge mensen hebben we gehoord dat 13 Reasons Why hen heeft aangemoedigd om, vaak voor de eerste keer, te praten over moeilijke zaken als depressie en zelfmoord”, reageert Netflix in een bericht op Twitter. “Nu het derde seizoen in de zomer wordt gelanceerd, zijn we ons bewust van de voortdurende discussies over de serie.”

De serie 13 Reasons Why is sinds de release in 2017 mateloos populair onder jongeren, maar ook omstreden. In het eerste seizoen van de serie vertelt tiener Hannah in dertien afleveringen waarom ze een einde aan haar leven maakt. Ze kampt met verschillende problemen, zoals verslaving, seksueel misbruik en pesten.

Aan drie afleveringen voegde Netflix in eerste instantie een waarschuwing toe vanwege scènes waarin verkrachting en zelfmoord voorkomen. In mei werd die waarschuwing uitgebreid naar alle afleveringen van de twee seizoenen die de serie inmiddels telt. Een derde seizoen verschijnt binnenkort, maar Netflix heeft nog geen lanceerdatum gemeld.

In april werd de serie in verband gebracht met een opmerkelijke stijging van het aantal zelfdodingen van tieners in de VS. Een maand nadat de serie in april 2017 online was gekomen, lag het aantal zelfmoorden onder 10- tot 18-jarigen bijna 30 procent hoger dan voorgaande jaren. Onderzoekers denken dat er een verband is, al kan dat niet worden aangetoond.

Bron: NOS/BM

Bericht delen