Netflix en YouTube verlagen videokwaliteit
zaterdag 21 maart 2020

Netflix en YouTube verlagen videokwaliteit

In navolging van Netflix gaat ook YouTube de kwaliteit van video’s in Europa standaard verminderen om de druk op netwerken van zijn videodienst tijdens de coronacrisis terug te brengen. De dienst zet de kwaliteit standaard op standard definition (SD) in plaats van high definition (HD).

YouTube maakte de maatregel vrijdag bekend. Het lijkt erop dat YouTube automatisch alle video’s op SD-kwaliteit zet en gebruikers een hogere kwaliteit handmatig kunnen instellen. Eerder maakte Netflix bekend de kwaliteit van zijn video’s terug te schroeven. De dienst verlaagt daarbij de bitrate en verwacht dat dit tot een kwart minder verkeer zal leiden. Gebruikers zouden nog steeds een goede beeldkwaliteit ervaren, belooft Netflix. ‘Netflix zorgt ervoor dat abonnees de kwaliteit blijven krijgen die bij hun abonnement hoort, maar wel tegen de laagst mogelijke bitrate’, meldde het bedrijf aan Nu.nl.

Eurocommissaris Thierry Breton verzocht Netflix woensdag om in SD in plaats van HD te gaan streamen, om zo de druk op de netwerken te verminderen. Hij blijkt ook met YouTube-ceo Susan Wojcicki gesproken te hebben over maatregelen. De druk op Europese netwerken is toegenomen omdat meer mensen thuiswerken. Amazon Prime Video en Apple TV+ hebben inmiddels ook de streams aangepast.

Statistieken tonen aan dat Netflix nu wereldwijd meer dan 171 miljoen abonnees heeft. Online video’s zullen in 2022 circa 82 procent van al het internetverkeer in beslag nemen. SaveonEnergy heeft een onderzoek gepubliceerd met als titel ‘Netflix en… CO2: de milieu-impact van jouw favoriete series’. De organisatie stelt: ‘Gezien de ongelukkige tijden waarin we ons momenteel bevinden, zullen meer mensen dan ooit afhankelijk zijn van online services zoals Netflix om hen de broodnodige afleiding te bieden. Maar zijn we ons er echt van bewust hoe energie-intensief streaming kan zijn? De energie die wordt verbruikt door 64 miljoen views van de populaire Netflix-serie Stranger Things staat gelijk aan meer dan 420 miljoen mijl rijden en meer dan 189 miljoen kg kooldioxide (CO2) uitstoot.’

netflixstranger3

Netflix heeft overigens een fonds van 100 miljoen dollar opgericht om mensen te ondersteunen in de creatieve industrie, die geen werk meer hebben door de situatie rondom het coronavirus. De streamingdienst wil zo iets terug doen voor hen die Netflix door hun werk hebben ondersteund, meldt Variety. De exacte invulling van dit project is nog onbekend.

Bron: BM

Bericht delen