Netflix en Videoland groeien door
woensdag 3 juli 2019

Netflix en Videoland groeien door

In het Nederlandse videolandschap worden Netflix en Videoland steeds populairder. Ook doen de tv-pakketten het goed die huishoudens gratis krijgen wanneer (vast) internet en mobiele telefonie gecombineerd worden. Verder blijven de bereikcijfers van Kijk achter op NPO Start en RTL XL, terwijl NL ZIET haar abonnee-aantal langzaam ziet stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Als we naar de penetratie van OTT-diensten kijken, zien we – niet geheel verrassend – dat Netflix verder is gestegen: van 36 procent in Q1 2018 naar 40 procent van de huishoudens in hetzelfde kwartaal van dit jaar. Ook het Nederlandse Videoland heeft een opmars gemaakt, van 7 naar 10 procent, aldus het Video behaviour of Dutch consumers-rapport over het eerste kwartaal van 2019.

Een deel van de groei bij Videoland komt voor rekening van de RTL XL premium-klanten, die omgezet werden na het stoppen van de SVOD-tak van dit platform. Hieronder valt bijvoorbeeld een groep trouwe Goede Tijden, Slechte Tijden-fans die de afleveringen graag vooruitkijken. De grote stijging in populariteit onder de groep 16-25 jarigen, waarvan een deel nog thuis woont, wordt mogelijk verklaard door Temptation Islands (Vips) en andere (exclusieve) programma’s en series. Had een jaar geleden nog 15 procent van de huishoudens met 16-25 jarige gezinsleden een Videoland abonnement, nu ligt dat op 24 procent.

De groei van overige OTT-diensten (zoals Amazon Prime, Cinetree) blijft achter. De belangrijke reden hiervoor is het first mover-voordeel van Netflix. In het geval van Videoland geldt dat het dankzij moederbedrijf RTL een grote advertentiekracht heeft en dankzij de RTL-content en externe deals een afwijkend aanbod. Met de komst van Disney+ later dit jaar – Disney zou dit sVOD-platform in onder meer Nederland willen uittesten – zal er naar alle waarschijnlijkheid een sterke derde speler bijkomen.

Bij OTT-diensten die hun inkomsten uit advertenties halen (AVOD) zien we dat het gebruik van NPO Start en RTL XL nagenoeg gelijk ligt. Beide diensten werden de afgelopen maanden door ruim een op de vijf Nederlanders gebruikt. Rivaal Kijk blijft hierin achter met een bereik van een op de tien Nederlanders. Alle drie de diensten zijn verenigd in NL ZIET, dat een lichte stijging laat zien over de afgelopen kwartalen. Toch blijft de penetratiegraad beperkt tot één procent.

Bron: Telecompaper/BM

Bericht delen