Dinsdag 16 januari 2018

Nederlandse films populairst in woonkamer

De Thuis Top 100 2013, de meest populaire films thuis gekeken,  wordt dit jaar gedomineerd door Nederlandse titels. Op de eerste en tweede plaats staan Verliefd op Ibiza en Alles is Familie.

Deze titels trokken in de bioscoop ook veel bezoekers, maar moesten het daar afleggen tegen blockbusters als The Dark Knight Rises en The Hobbit: An Unexpected Journey. In de woonkamer zijn de verhoudingen anders en kiezen Nederlanders dit jaar in maar liefst 17 procent van de gevallen een Nederlandstalige titel.

Naast het onderscheid in het soort films dat men thuis en in de bioscoop kijkt, is er ook een verschil in wie thuis kijkt en wie een bezoek brengt aan de bios. Thuis film kijken is vooral populair onder een wat ouder publiek. 62 procent van de thuiskijkers is tussen de 30 en 54 jaar. In de bioscoop ziet het beeld er heel anders uit. Daar is de groep 16 tot 29 jaar het vaakst te vinden.

Thuis films kijken via een tablet wordt steeds populairder. Vooral onder vrouwen is dit een groeimarkt. De genres romantiek en drama zijn op de tablets dan ook het meest geliefd. Op game consoles zijn horror en sciencefiction opvallend populaire genres.

Thuis Top 10
1. Verliefd op Ibiza
2. Alles is Familie
3. Olympus Has Fallen
4. Alleen Maar Nette Mensen
5. Safe Haven
6. De Marathon
7. The Expatriate
8. Taken 2
9. The Impossible
10. The Dark Knight Rises

De volgorde van de Top 100 is tot stand gekomen door een relatieve vergelijking van de populariteit van VOD huurfilms in de eerste 13 weken na de digitale release. De populariteit van films, die op verschillende momenten worden uitgebracht, kan op deze manier objectiever worden vergeleken dan een lijst op basis van totale transacties of omzet. De digitale markt zal de komende jaren groeien van 97 miljoen euro in 2013 naar 206 miljoen euro in 2017, aldus verwacht PwC in hun Entertainment en Media Outlook van 2013.

Bron: Pathé Thuis/Broadcast Magazine

Bericht delen