Dinsdag 16 januari 2018

NDP: 'NOS verstoort markt met videodienst'

De gezamenlijke private nieuwsmedia, verenigd in NDP Nieuwsmedia, protesteren tegen de lancering van een nieuwe videodienst van de NOS. Via het NOS Nieuwsfragmentenkanaal stelt de publieke omroep gratis videofragmenten beschikbaar aan professionele afnemers.

De marktverstoring wordt volgens NDP Nieuwsmedia veroorzaakt door de voorwaarden waaronder de NOS de dienst aanbiedt. Hoewel de NOS de dienst als steun voor de journalistiek presenteert, schaadt deze volgens NDP Nieuwsmedia juist de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening. De NOS stelt wel als voorwaarde dat partners slechts een deel van hun online videoaanbod uit NOS-materiaal laten bestaan.

Maandag heeft NDP Nieuwsmedia haar bezwaar ingediend bij staatssecretaris Dekker tegen het voorgenomen NOS Nieuwsfragmentenkanaal. De staatssecretaris moet binnenkort een definitief besluit nemen over de nieuwe dienst. In de bezwaarprocedure vertegenwoordigt brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia zowel potentiële gebruikers van de videodienst (nieuwssites als Telegraaf.nl en Volkskrant.nl) als producenten en leveranciers van videofragmenten (zoals ANP, RTL Nieuws en Zoomin.TV). Ook NU.nl en Novum scharen zich achter het protest van de branche.

Bron: NDP Nieuwsmedia/Broadcast Magazine

Bericht delen