Media Suite maakt ‘Big Erfgoed Data’ toegankelijk voor onderzoek
vrijdag 5 april 2019

Media Suite maakt ‘Big Erfgoed Data’ toegankelijk voor onderzoek

Het infrastructuurproject CLARIAH en Beeld en Geluid lanceren vrijdag 5 april de Media Suite, een online omgeving die het mogelijk maakt om onderzoek uit te voeren met grootschalige multimediale erfgoedcollecties.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Eye Filmmuseum, Data Archiving and Networked Services (DANS) en de Koninklijke Bibliotheek stellen grote delen van hun gedigitaliseerde collectie beschikbaar via de Media Suite. De bedoeling is dat meer instellingen zullen volgen. Tot voor kort waren de collecties van deze erfgoedinstellingen vaak enkel op locatie toegankelijk voor onderzoekers, onder meer vanwege copyright- en privacy redenen.

Dankzij de landelijke ICT-infrastructuur die in CLARIAH wordt gebouwd kunnen collecties ook online worden geraadpleegd, bijvoorbeeld via de Media Suite die media-collecties op één ‘virtuele’ plek samenbrengt. Onderzoekers kunnen putten uit een grote schat aan multimediale data bestaande uit onder meer radio, televisie, film, oral history, kranten, omroepgidsen, kijk- en luistercijfers, filmposters en foto’s. Hiermee wordt ‘Big Erfgoed Data’ in samenhang toegankelijk gemaakt voor onderzoek.

Onderzoekers en studenten uit onder meer de geestes- en sociale wetenschappen kunnen met behulp van hun universitaire medewerkers- of studentenaccount inloggen op de Media Suite. Om hen te ondersteunen bij het werken met deze ‘Big Data’, biedt de Media Suite tools voor het doorzoeken, verkennen en analyseren van de data, het bekijken van mediaobjecten, het browsen door audio en video, het maken van annotaties en visualisaties en het ordenen, bewaren en exporteren van onderzoeksdata.

Bron: Beeld en Geluid/BM

Bericht delen