dinsdag 16 januari 2018

Linkvrij doet licentievoorstel aan Buma/Stemra

Linkvrij.nl, de belangenclub van enkele radioportals, biedt Buma/Stemra in een open brief een alternatief licentiemodel aan. Daarmee blijven embedding en hyperlinks kosteloos, zodat promotie voor en door artiesten mogelijk is.

Er is de afgelopen dagen veel commotie ontstaan over de licentie van Buma/Stemra, waarbij embedders en hyperlinkers moeten betalen. Hierdoor dreigt het kunnen delen van informatie op internet verloren te gaan en wordt gratis promotie van artiesten belemmerd. Ali B was in De Wereld Draait Door kritisch over de auteursrechtenorganisatie.

Linkvrij.nl vraagt Buma/Stemra een alternatief te overwegen dat volgens de website kan rekenen op brede maatschappelijke steun én rekening houdt met alle openbaarmakingen van een muziekwerk.

Ongeacht of hyperlinks een openbaarmaking zijn, in alle gevallen zijn bij de bronwebsite cijfers op te vragen van het totaal van alle openbaarmakingen, volgens Linkvrij.nl. Met die cijfers kan Buma/Stemra de bronwebsite een licentie aanbieden die gebaseerd is op het werkelijke aantal openbaarmakingen dat heeft plaatsgevonden.

Een levensvatbare optie, zegt Linkvrij, omdat deze werkwijze al door Stichting Webcasting Nederland wordt toepast bij licenties aan webcasters. Deze methode is transparant en eenvoudig te beheren, met een minimum aan administratieve kosten.

Bron: Linkvrij/Broadcast Magazine

Bericht delen