LINDA.nl documentaire van Jessica Villerius over afkicken van oxycodon
donderdag 22 oktober 2020

LINDA.nl documentaire van Jessica Villerius over afkicken van oxycodon

In de nieuwe korte LINDA.nl documentaire Oxycodon: eenzame strijd tegen pijn volgt documentairemaker Jessica Villerius de 43-jarige Eveline. Zij kreeg na een ongeluk, zeven jaar geleden, de zware pijnstiller oxycodon voorgeschreven.

Inmiddels is haar lichaam afhankelijk geworden van het medicijn, ze heeft het nodig om de dagen door te komen. Ze probeert af te bouwen, maar dit blijkt extreem moeilijk. Jessica Villerius heeft Eveline’s pogingen tot het afkicken van oxycodon in een korte documentaire vastgelegd. Hierin wordt duidelijk hoe heftig het is om te stoppen met deze zwaar verslavende pijnstiller. Oxycodon: eenzame strijd tegen pijn is vanaf nu te bekijken op LINDA.nl.

Gebruik in Nederland groeit
Oxycodon is een opiaat dat twee keer zo sterk is als morfine, en bekend staat als zeer verslavend. Het medicijn wordt tegenwoordig in Nederland bij allerlei soorten pijn voorgeschreven. Jessica Villerius: “Als je kijkt naar het gebruik van oxycodon de afgelopen jaren, dan zie je een absurde stijging. Het gebruik ervan groeide in Nederland van 96.000 geregistreerde gebruikers in 2008 naar 440.000 gebruikers in 2019. Dat zegt iets over hoe vaak het wordt voorgeschreven, maar ook misschien over hoe makkelijk het wordt voorgeschreven.”

Er zijn artsen die de noodklok luiden, maar Jessica heeft ook gemerkt – in het geval van Eveline – dat er bij het afbouwen totaal geen medische- en psychische begeleiding is. “Ik denk niet dat ontbreekt aan bereidwilligheid bij artsen, maar dat het ontbreekt aan kennis en aan tijd”, aldus Jessica.

Zware verslavende pijnstiller
Eveline heeft chronische pijn, en slikt oxycodon al zeven jaar op dagelijkse basis. Eveline: “Maandenlang dacht ik: volgende week ben ik weer beter. Na talloze therapieën en behandelingen kwam het besef dat de pijn niet meer weg zou gaan. Ik weet inmiddels niet meer hoe het is om geen pijn te hebben, maar de oxycodon zorgt er in ieder geval voor dat ik af en toe dingen kan doen waar ik van geniet.”

Wat maar weinig mensen in de omgeving van Eveline weten is dat ze grote delen van de dag op bed ligt, meestal in een donkere kamer. Omdat het goed mogelijk is dat Eveline minder of vergelijkbare pijn zal hebben als ze oxycodon gaat afbouwen wil ze dit proberen. Maar daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. Ze zoekt uit hoe ze dit het beste kan doen, dit proces heeft Jessica mogen volgen. Maar het blijkt loodzwaar.

Bron: LINDA.nl/BM

Bericht delen